Kaj je inulin?
Inulin je topna vlaknina in naravni polisaharid, ki ga najdemo v različnih rastlinah, zlasti v koreninah cikorije. Fermentira v debelem črevesju, spodbuja rast koristnih črevesnih bakterij in tako izboljšuje prebavo. Uravnava tudi raven sladkorja v krvi in podpira odpornost. Poleg tega se uporablja tudi kot naravno sladilo z nizkim glikemičnim indeksom. Oglejmo si, kaj je inulin, kakšne učinke ima, kje ga lahko najdemo in kako ga lahko dopolnjujemo.
Kakšni so učinki inulina?
Učinki inulina so zelo raznoliki, saj gre za naravno topno vlaknino. Znana je po svojih prebiotičnih lastnostih, ki spodbujajo zdravo črevesno floro in tako izboljšujejo splošno prebavo. Inulin uravnava tudi raven sladkorja v krvi, ima pa tudi številne druge učinke, ki si jih bomo podrobneje ogledali.
- Podpora prebavi - Inulin deluje kot prebiotik, ki spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju, s čimer izboljšuje črevesno floro, črevesno peristaltiko in splošno delovanje prebave. Preprečuje tudi zaprtje in črevesne bolezni ter razstruplja telo od škodljivih snovi.
- Boljša absorpcija mineralov - pripomore k boljši absorpciji mineralov, ki so pomembni za rast kosti, delovanje živčnega sistema in mišic, kot sta kalcij in magnezij.
- Znižanje ravni holesterola - nekatere študije kažejo, da lahko inulin pomaga pri zniževanju višjih ravni nevarnega holesterola LDL.
- Uravnavanje ravni sladkorja v krvi - inulin pomaga zniževati glikemični indeks živil in tako izboljša presnovo sladkorjev. To omogoča ohranjanje stabilne ravni glukoze v krvi, zato je priporočljiv za sladkorne bolnike tipa 2.
- Podpora odpornosti - s svojo sposobnostjo podpiranja zdravja črevesne mikroflore preprečuje razvoj različnih okužb in tako krepi splošno odpornost telesa.
- Podpora hujšanju - vsebuje malo kalorij in povečuje občutek sitosti, zato je uporaben pri hujšanju.
Kje najdemo inulin?
Inulin kot naravna vlaknina se nahaja v različnih rastlinah, največ ga je v koreninah ali gomoljih. Ta polisaharid rastline uporabljajo kot skladiščni sladkor in ga pogosto pridobivajo zlasti iz cikorije. Zaradi svojih prebiotičnih učinkov je zelo pomemben za naš organizem, zato priporočamo, da z njim popestrimo svojo prehrano. Predstavili vam bomo inulin, ki je pogosto dostopen v živilih.
- Artičoke (zlasti v koreninah)
- Šparglji (zlasti surovi)
- Čebula
- Česen
- Rabarbara
- Cikorija (njena korenina vsebuje največ inulina in se pogosto uporablja za pridobivanje te vlaknine)
- Topinambur (veliko inulina vsebujejo tudi tartufi)
- Regrat (korenina)
- Banane.
Odmerjanje in način jemanja inulina
Inulin ima številne pozitivne učinke na naše telo. Poleg živil, bogatih z njim, ga lahko najdemo tudi v prehranskih dopolnilih. Večinoma ga najdemo v obliki prahu, lahko pa ga tudi dopolnimo, na primer z uživanjem cikorijinega sirupa. Tako ga lahko dodajamo različnim napitkom, smoothijem ali jogurtom.
Optimalni dnevni odmerek se lahko razlikuje glede na individualne potrebe, na splošno pa se priporoča od 5 g do 10 g na dan. Za koga pa je inulin primeren in kdo ga bolj potrebuje?
- Za ljudi s prebavnimi težavami
- Primeren za diabetike
- Primeren tudi za otroke (kar se lahko razlikuje in je odvisno od starosti otroka)
- Primeren za nosečnice in doječe matere
- Koristen za starejše
- Primerno za ljudi s prekomerno telesno težo in tiste, ki si prizadevajo za zmanjšanje telesne teže
- Za ljudi z visokim holesterolom
- Za ljudi, ki si prizadevajo za boljšo absorpcijo mineralov
- Za ljudi, ki želijo podpirati in ohranjati zdravo črevesno mikrofloro
- Za ljudi, ki iščejo naravno sladilo
- za ljudi, ki želijo okrepiti odpornost.