Kupite katerokoli novost in imate brezplačno dostavo!

Kaj je riboflavin?

Riboflavin, znan tudi kot vitamin B2, je vodotopen vitamin, ki spada v skupino vitaminov B. Je ključnega pomena za razvoj, rast in delovanje celic v našem telesu. Pomaga pri pretvorbi ogljikovih hidratov v adenozin trifostat (ATP), pri pretvorbi hrane v energijo ali podpira nastanek krvnih celic. Naše telo ga ne more proizvesti samo, zato ga moramo dovolj dobiti s prehrano ali prehranskimi dopolnili. Preberite, kaj riboflavin počne in pri čem pomaga.

Kakšni so učinki riboflavina?

Riboflavin ima številne koristne učinke na naše telo in je nepogrešljiv del pravilnega razvoja, rasti in delovanja naših celic ali energijske presnove. Kakšne druge učinke ima ta vitamin na naše zdravje?

  • Zagotavlja razvoj rasti in delovanja celic v našem telesu - pomemben je za proizvodnjo koencimov, ki zagotavljajo pravilno presnovo in obnavljanje celic.
  • Podpira energijsko presnovo - bistven je pri pretvorbi maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov v energijo.
  • Prispeva k nastajanju krvnih celic - sodeluje pri sintezi hemoglobina in presnovi železa ter tako prispeva k pravilnemu nastajanju rdečih in belih krvnih celic ter skrbi za zdravo tvorbo krvi.
  • Podpora živčnemu sistemu - sodeluje pri nastajanju nevrotransmiterjev, ki zagotavljajo pravilno delovanje možganov in živčnega sistema.
  • Antioksidativni učinki - deluje kot antioksidant, ki pomaga nevtralizirati proste radikale in tako ščiti celice pred poškodbami.
  • Zmanjševanje utrujenosti - zaradi prisotnosti pri pretvorbi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin pomaga zmanjševati utrujenost in izčrpanost.

Pri čem pomaga riboflavin?

Riboflavin ima številne koristne učinke in je del pomembnih procesov v telesu. Pomanjkanje pa lahko povzroči različne zdravstvene težave. Priporočeni odmerki se razlikujejo glede na individualne potrebe posameznika, vendar je najmanjši vnos 1,2 mg na dan. V nadaljevanju si bomo podrobneje ogledali, za kaj riboflavin pomaga:

  • Spodbuja zdravje srca - prisoten je pri uravnavanju ravni homocisteina, kar lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.
  • Podpora prebavnemu sistemu - sodeluje pri proizvodnji encimov, ki so ključni za pravilno prebavo in boljšo absorpcijo hranilnih snovi.
  • Preprečevanje slabokrvnosti - pomaga pri absorpciji železa, ki je pomembno za proizvodnjo rdečih krvničk, pomanjkanje pa lahko povzroči slabokrvnost.
  • Hitrejše celjenje ran - pomaga pri regeneraciji tkiv, s čimer izboljša proces celjenja, zdravje kože, sluznice, nohtov in las.
  • Spodbuja zdravje oči - preprečuje bolezni oči, kot je siva mrena, in izboljšuje delovanje mrežnice.

Kaj vedeti o riboflavinu?

Naše telo tega vitamina ne more proizvesti samo, zato je pomembno, da ga redno dobivamo s hrano ali s prehranskimi dopolnili. Najdete ga v različnih živilih živalskega in rastlinskega izvora. Zanimivo je, da se ga veliko izgubi pri kuhanju. Kateri so najpomembnejši viri riboflavina?

  • Ribe - losos, skuša, postrv, trska
  • meso in drobovina - perutnina, govedina, jetra, ledvice
  • Jajca - zlasti rumenjak
  • Mlečni izdelki - mleko (suho in posneto), sir, jogurt, skuta
  • Stročnice - grah, leča, soja
  • oreščki in semena - orehi, mandlji, sezam
  • polnozrnati izdelki in žita - žita, kvinoja
  • listnata zelenjava - špinača, brokoli, cvetača, zelje
  • Kvas.

Če je riboflavina v vašem telesu premalo, se lahko pojavijo različne zdravstvene težave. Ogrožena skupina so vegetarijanci in vegani, ki potrebujejo večje odmerke vitamina B2. Ogrožene so tudi nosečnice in doječe matere, starejši ljudje ali alkoholiki. V nadaljevanju so predstavljeni znaki pomanjkanja riboflavina:

  • Utrujenost
  • težave s kožo, kot so srbenje, razpokanost kože, ustnic ali nastajanje kožnih ranic
  • Izpadanje las in lomljenje nohtov
  • težave z vidom
  • Vnetje sluznic
  • motnje živčnega sistema.