Kaj je laktoza?
Laktoza je naravni sladkor, ki ga najdemo v mleku in mlečnih izdelkih. Ta disaharid je sestavljen iz dveh enostavnih sladkorjev, glukoze in galaktoze, ki se skozi črevesno sluznico absorbirata v krvni obtok. Če vam primanjkuje laktaze, se laktoza v hrani premakne v debelo črevo, namesto da bi se predelala in absorbirala. V debelem črevesu normalne bakterije reagirajo z neprebavljeno laktozo, kar povzroči znake in simptome laktozne intolerance, kot so napihnjenost, trebušni krči, driska, bolečine v trebuhu in bruhanje.
Kje se nahaja laktoza?
Laktoza je večinoma prisotna v mleku in mlečnih izdelkih. Poleg teh pa jo pogosto dodajajo tudi različnim predelanim živilom, zato je običajen del naše prehrane. Če ste preobčutljivi na laktozo ali se ji poskušate izogniti, je pomembno vedeti, kje jo lahko najdemo. Laktoza se nahaja v mleku in živilih, ki so narejena iz mleka:
- Jogurt,
- sir,
- maslo,
- smetana.
Kje še je laktoza prisotna v živilih? Laktoza je poleg zgoraj navedenega lahko prisotna tudi v nemlečnih predelanih živilih, kot so pecivo, piškoti, žita, omake, prelivi ali sladkarije, kjer se uporablja kot dodatek. Najdete pa jo lahko tudi v nekaterih zdravilih ali prehranskih dopolnilih.
Alergija na laktozo
Čeprav jo pogosto zamenjujejo z laktozno intoleranco, alergija na laktozo ni isto kot laktozna intoleranca.
Pri laktozni intoleranci telesu primanjkuje encima laktaze, ki razgrajuje laktozo v enostavnejše sladkorje. Gre torej za encimsko motnjo, ne za alergijo - gre za pomanjkanje proizvodnje encima laktaze, ki razgrajuje laktozo, v celicah črevesnih sten. To lahko povzroči prebavne težave, kot so napihnjenost, driska ali krči po uživanju mlečnih izdelkov ali celo bruhanje.
Alergija na laktozo je pogostejša pri dojenčkih in otrocih kot pri odraslih. Medtem ko laktozna intoleranca prej prizadene odraslo populacijo. Alergijo na laktozo povzroča uživanje mlečnih beljakovin.
Simptomi alergije na laktozo so najpogosteje prebavne, dihalne (anafilaktični šok) ali kožne težave. Razlog za alergijo na laktozo je hitra senzibilizacija imunskega sistema na mlečne beljakovine.
Če imate alergijo na mleko, boste morali mlečne izdelke popolnoma izključiti. Tudi tiste, ki so označeni kot izdelki brez laktoze. Živila brez laktoze so namreč neprimerna za alergijo na laktozo.
Kaj jesti pri intoleranci na laktozo?
Ni nujno, da morate jesti nekaj, česar ne marate, ali se kakor koli bistveno omejevati. Če imate intoleranco na laktozo, je pomembno, da se izogibate le živilom, ki vsebujejo laktozo. Primerne alternative so različna živila, npr:
- rastlinska mleka (mandljevo, sojino, kokosovo),
- veganski siri,
- izdelki brez laktoze (delno za intoleranco da, za alergijo ne),
- sveže sadje in zelenjava,
- oreščki in semena (zagotavljajo kalcij, riboflavin in vitamin D),
- meso, perutnina, morski sadeži (vir beljakovin),
Če redno telovadite, je priporočljivo v prehrano vključiti beljakovine LactoFree 90. Gre za "ultra čiste" beljakovine sirotke brez laktoze, primerne za ljudi z laktozno intoleranco, alergijo na kazein, občutljivo prebavo in dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.
Ljudje z laktozno intoleranco ne morejo v celoti prebaviti sladkorja (laktoze) v mleku. Ustrezna prehrana pomaga preprečiti neželene simptome in zagotoviti ustrezno preskrbo s hranili, tudi če je laktoza izključena iz prehrane. Vedno preberite etiketo, da se izognete morebitnemu uživanju laktoze in si ne povzročite nelagodja, bolečin in neprijetnosti.